AGRONOMY

AGRONOMY ENGINEERING

The agronomist will be trained to:
  • Develop the agricultural production process with a holistic and sustainable approach to available resources.
  • Generate, adopt and transfer technologies appropriate to the needs of the environment.
  • Integrate production systems into production chains to generate added value.
  • Operate and manage own companies or in partnership in order to achieve the efficient use of resources and the generation of jobs.
The agronomist candidate must demonstrate: Knowledge of basic sciences: biology, mathematics, chemistry, geography.
They can be self-employed by managing their own agricultural property. In companies dedicated to agricultural production (ejido land, owners, etc.). Be part of the official institutions of the agricultural sector at the three levels of government (federal, state and municipal) and parastatal or decentralized companies. Teaching, agricultural research, external consultant or developing productive projects. In companies dedicated to the production and marketing of fertilizers, agricultural machinery, pesticides, agricultural equipment and materials, and agricultural farming instruments.
Observation and reasoning skills, oral and written expression. Taste for outdoor activities, and interest in the conservation of natural resources and sustainable development, as well as desire for self-improvement and initiative.

Folleto

  • 210 créditos área genérica.
  • 10 créditos residencia profesional.
  • 10 créditos servicio social.
  • 5 créditos actividades complementarias.
  • 25 créditos especialidad.
  • Total de créditos 260.
  • Ingles.
  • Becas
  • Duración: 9 semestres.
Primer Semestre Segundo Semestre Tercer Semestre Cuarto Semestre Quinto Semestre
Algebra Lineal Calculo Diferencial Calculo Integral Estadística Diseños Experimentales
Biología Celular Botánica General Botánica Sistémica Fisiología Vegetal Nutrición Vegetal
Fundamentos de Investigación Física Agroecología Fisiología Animal Hidráulica
Taller de Etica Edafología Mecanización Agropecuaria Sistemas de Producción Agrícola Sistemas de Producción Pecuaria
Agroquímica Bioquímica Microbiología Sociología Rural Gestión Empresarial
Tecnologías de la Información y Comunicación Zoología Agroclimatología Topografía Desarrollo Sustentable
Sexto Semestre Séptimo Semestre Octavo Semestre Especialidad: Agricultura Regenerativa Especialidad: Producción Animal Sustentable.
Nutrición Animal Cultivos Energéticos Higiene Pecuaria Producción de Bioinsumos Nutrición en Monogástricos y Poligástricos
Genética General Planificación y Dirección de la Empresa Agropecuaria Uso Eficiente del Agua Fertilidad, Conservación y Remediación de Suelos Prácticas de Manejo Reproductivo en Especies de Interés Zootécnico
Entomología Modelos Matemáticos Aplicados a la Agricultura Recursos Fitogenéticos Enfermedades Endémicas de Interés en Producción Animal
Geomática Manejo Integral de Cuencas Hidrográficas Sistema Milpa Buenas Prácticas en la Producción de Miel
Taller de Investigación I Taller de Investigación II Fruticultura Sostenible Cría y Engorda de Ovinos en el Trópico
Figuras Asociativas para la Producción Fitopatología Plantas Ornamentales, Aromáticas y Medicinales. Producción de Leche y Carne en Bovinos de Doble Propósito.
Esta carrera está acreditada por el Comité Mexicano de Acreditación de la Educación Agronómica, A.C. (COMEAA) - Consejo para la Acreditación de la Educación Superior, A. C. (COPAES). Para el período 2013-2018.
Reticula agronomia

Síguenos

Sitios de Interés

Dirección

Carretera Chetumal-Escárcega Km 21.5, Ejido Juan Sarabia, Othón P. Blanco, Quintana Roo, C. P. 77965

Contacto

Email: dir_zmaya@tecnm.mx

Teléfono: 983-2400-983

www.zonamaya.tecnm.mx